Dyr

Vil du helt tæt på dyrene? Så er dyrskuet lige et sted for dig. Her vil du kunne opleve heste, ponyer, køer, geder, får, kaniner og meget andre forskellige dyr. Læs med herunder og lær mere om, hvad der venter dig.

Kom og mød, se og mærk dyrskuets måske vigtigste gæster – dyrene!

Det Fynske Dyrskue har traditionelt set dannet rammen om mødet mellem mennesker og de mange dyr, der altid har været dyrskuets livsnerve. Det er tradition, det er kultur, og vi synes stadigvæk, det er dyrskuets vigtigste opgave at give liv til netop det møde.

Derfor lægger vi igen i år alle kræfter i at gøre dyrskuet til stedet, hvor du kan få lov til komme helt tæt på alle dyr lige fra de små hus- og kæledyr til de store landbrugsdyr. På den måde får de mange udstillere også mulighed for at fremvise deres dyr for dyrskuets mange besøgende. 

Ikon hjerte

Kom helt tæt på dyrene

Du kan på Det Fynske Dyrskue komme helt tæt på kaniner, høns, heste og måske endda en pony eller to, som du kan være heldig at få lov til at nusse bag øret eller få en træktur på. 

Men dyrskuets stande får også besøg af nogle af de mange brugsdyr, som stadig i moderne tid er med til at forsyne os med mad, drikke og tøj på kroppen, som f.eks. kød- og malkekvæg, får, grise og geder.

Udstillerne lægger mange timer i at få dyrene til at præsentere sig fra sin bedste side, og de er som altid, når dyrskuet byder indenfor, parate til at vise deres firbenede stoltheder frem.

Kødkvæg og malkekvæg

Det Fynske Dyrskue har en lang og stolt historie bag sig. Det begyndte dengang landmænd fra Odense og omegn trak deres kvæg ind til Ansgar Anlæg for at få det vurderet og siden fremvist på dyrskuet. Lige siden har kvæget været en vigtig del af dyrskuet. Besøgende fra byen kommer stadig til dyrskuet for at få et indblik i hverdagen på landet – og kvæget er stadig en vigtig del af det liv. 

Blandt mange forskellige typer malkekvæg er Jersey’en efterhånden gået hen og blevet fast gæst på dyrskuet. Racen er den mest udbredte malkerace på Fyn, da den i gennemsnit producerer 7.600 kilo mælk om året med et højt fedt- og proteinindhold. Du kan også møde kødkvæg på dyrskuet. De velkendte racer Hereford og Simmental, som har været udstillet i mange år kommer også i år – og i år får de følgeskab af en af de nyeste kvægracer i Danmark, nemlig australske Murray Grey.

Ikon Det Fynske Dyrskue

Oplev udstillerkonkurrencer

Kvægkonkurrencerne

Alle kvægudstillere på dyrskuet kan deltage i konkurrencer, hvor deres kvæg vil blive bedømt ud fra en række kriterier.

Kødkvæget kan maksimalt opnå 24 point – og opnår man det, er det en meget flot præstation. Udstillerne har nøje udvalgt deres kvæg, de har vasket, friseret og klargjort og i det hele taget gjort sig umage, inden de ankommer på dyrskuet. Malkeracerne bliver også bedømt, og her kåres der superkøer, modelkøer og bedste afkomsgrupper.

Bedste tyr og hundyr bliver også kåret på tværs af malkeracer i interbreed-konkurrencen. Og sidst men ikke mindst bliver de bedste dyr hvert år indstillet til en ærespræmie, der uddeles søndag – den sidste dag på dyrskuet.

Se de smukke heste konkurrere

Alle hesteudstillerne starter fredag morgen med at få bedømt deres hest af racernes egne dommere. Dommerne kigger her på, om de lever op til de avlsmål, der kendetegner racen, og hvordan de bevæger sig i skridt og trav – og det er altså ikke helt tilfældige ting, der kigges efter. Faktisk er det krav fra avlsforeningen. I denne bedømmelse kan dommerne give mellem 19 og 24 point.

Når pointene er givet, kan dommerne vælge at indstille de bedst bedømte heste til konkurrencen ’Skuets bedste’. Alle heste der har fået 23 eller 24 point kan indstilles af alle racedommerne – også selvom dommeren dømmer i en anden race.

Konkurrencen foregår på tværs af alle racer, og her kigger racedommerne på kategorierne race og tilhørsforhold, bevægelse og fremvisning, og giver dem point fra 1-10.

Læg vejen forbi Børnedyrskuet

Hvert år gæster mange spændte og forventningsfulde børn og unge dyrskuet, både som gæster og som udstillere, hvor de sammen kan skabe minder og nye relationer. Nogle viser deres dyr frem, mens andre snuser til livet på landet og det store ansvar, der medfølger, når man holder dyr.

Søg