fbpx
DYRSKUET ER DYRENES SAMLINGSSTED

Siden 1961 har Det Fynske Dyrskue været afholdt på den traditionsrige dyrskueplads i Odense. Her er den store græsmærk og de ikoniske røde stalde hvert år klar til at huse hundredevis af landbrugsdyr, når øens landmænd kommer og viser deres dyr frem i håb om præmier for god avl.

Når du besøger Det Fynske Dyrskue kan du komme tæt på nogle af Danmarks flotteste landbrugsdyr. Du kan opleve de tonstunge tyre og se malkekøerne blive malket. Du kan nyde synet af flotte heste og ponyer, ligesom du kan være med, når fårene bliver klippet. Du kan prøve at klappe en gris, se kaninerne hoppe højt og følge hundene på forhindringsbanen. Der er masser af konkurrencer for folk i alle aldre, som med garanti vil give dig en god oplevelse. Og når dyrene ikke konkurrerer, kan du komme med ind i staldene og lære mere om dem.

HVAD KÆMPER DYRENE OM?

Historisk set er dyrene blevet udstillet for at fremme avlen i landbruget. Dyrene konkurrerer om den bedste bedømmelse, som vurderes ud fra kriterier som farve, bredde, højde, vægt mm. Malkekøerne bedømmes også på, om yveret har ensartede patter, så de passer i malkemaskinen, samt om benene er solide, så koen kan holde til at stå i stalden, når den skal malkes. Og hos hestene bliver opførsel derimod betragtet som et vigtigt kriterie.

Dyrene kan få op til 24 point. 1. pladsen modtager en rød roset. 2. pladsen får en blå, og 3. pladsen får en hvid. Inden bedømmelsen bliver dyrene klippet og vasket, så de fremstår så flotte som muligt. Under bedømmelsen opstilles dyrene på række, så de kan sammenlignes. Derefter trækkes de rundt i ring, så deres bevægelser kan vurderes. Herefter tildeles point og rosetter.