fbpx
DYRSKUET ER DYRENES SAMLINGSSTED – OG DET SKAL DET BLIVE VED MED AT VÆRE

Kom tæt på Danmarks flotteste landbrugsdyr i alle størrelser: Oplev de tonstunge tyre og se, når de store malkekøer bliver malket. Klap en gris, se kaninerne hoppe og gæt, hvordan de små og store hunde klarer sig på forhindringsbanen. Nyd synet af heste og ponyer i alle størrelser og se fårene blive klippet. Der er opvisninger, konkurrencer og shows.

Siden 1961 har Det Fynske Dyrskue været afholdt på den traditionsrige dyrskueplads midt i Odense centrum, hvor en græsmærk og stalde står klar til, at øens landmænd hvert år kan vise deres dyr frem i håb om flotte placeringer og præmier for god avl..

 

BLIV KLOGERE PÅ DYRENE

Når dyrene ikke konkurrerer eller optræder, så bydes  publikum inden for i staldene. Her kan du få mere at vide om dyrene og de forskellige racer.

Alle kvæg, heste, får og geder bliver vasket og klippet inden konkurrencerne – og det er kun de smukkeste heste og bedste malkekøer, der optræder på Det Fynske Dyrskue.

 

HVORDAN OG HVAD KÆMPER DYRENE OM?

Får, geder, heste og kvæg bedømmes hver for sig og racevis – det vil for eksempel sige, at Jerseykøer, sortbrogede og røde konkurrerer hver for sig. Derudover er racerne delt op i hold efter alder.

Hver race har forskellige kendetegn fx farve, bredde, højde, længde og vægt. På køerne bedømmes yveret også – på et godt yver er patterne ensartede og af rette størrelse, så de passer til malkemaskinerne. En malkeko skal omdanne foderet til mælk og ikke kød – derfor kan køer med en høj ydelse godt se lidt magre ud. Derudover indgår benene i bedømmelsen. Produktionsdyr skal gerne have solide gode ben, så de kan holde til at gå og stå i staldene.

Hos hestene er det ikke kun hestens udseende, som spiller ind. Den skal også opføre sig ordentligt og vise korrekt skridt og trav.

Under selve bedømmelsen opstilles dyrene ved siden af hinanden, så dommerne kan sammenligne dem. Derefter trækkes de rundt i ringen, så dommerne kan vurdere dyrets bevægelser. Så stilles der op igen og dommerne begynder at rangere dyrene. Se i programmet hvornår de forskellige dyr bedømmes.

Endelig giver dommerne en kort mundtlig bedømmelse og en tildeling af point til det enkelte dyr. Bedømmelsen sker fredag formiddag og resultaterne fremgår af de rosetter, du finder ved de enkelte dyr i staldene.

 

Kampen om rosetterne…

Det højeste pointtal er 24 og dyret tildeles en rød roset.
24 point = rød roset 23 point = blå roset 22 point = hvid roset 21 point = grøn roset 20 point = gul roset 19 point = lyseblå roset

Ærespræmien, som er en gave sponseret af erhvervslivet samt æresrosetten tildeles inden for hver dyreart, men på tværs af racerne. Alle dyr, som deltager i udstillingen får en roset.

Vi ses på Det Fynske Dyrskue fra den 12.-14. juni 2020.