Kendte kokke og en mad-professor på Det Fynske Dyrskue

Når Det Fynske Dyrskue slår portene op, vil gæsterne blive mødt af det største fødevaremarked i dyrskuets historie. Kendte fynske kokke, heriblandt Claus Holm og Klavs Styrbæk, og professor i mad og smag, Ole G. Mouritsen fra “Smag for livet”, kigger forbi til en snak om smagsoplevelser og smagen af dyrskue.

På et stort areal ved dyrskuets hovedindgang holder Det Fynske Dyrskues Fødevaremarked til. Siden lanceringen for fire år siden har Fødevaremarkedet vokset sig større og større, og i år indtager det en stor bid af den 100.000 kvadratmeter store dyrskueplads.

Her præsenteres delikatesser, specialiteter, økologiske og lokale produkter side om side, og producenter og leverandører står klar til at byde på smagsprøver, falbyde og fortælle historierne bag deres produkt. Og i løbet af de tre dyrskue-dage vil flere kokke og mad-eksperter lægge vejen forbi for at slå et slag for de gode råvarer og den gode smag.

Claus Holm om god smag og friske råvarer
Lørdag går den fynske kok Claus Holm på scenen til en snak om den gode smag og de mange råvarer, som det fynske forrådskammer byder på. Og med fødderne solidt plantet i den fynske muld og med bopæl i det sydfynske har Claus Holm en særlig svaghed for Fyn.

– Vi sætter stor pris på, at Claus Holm igen i år har sagt ja til at besøge dyrskuets fødevaremarked. Hans begejstring ved naturen og de mange små fynske producenter lyser ud af ham, og så er han vant til at formidle glæden ved de gode råvarer både på tv og ved foredrag, siger Sara Rasmussen, som er ansvarlig for fødevaremarkedet på Det Fynske Dyrskue.

Kokken og professoren
Også en anden fynsk kok står klar til en snak om de gode smagsoplevelser. Klavs Styrbæk, som i mange år drev Restaurant Kvægtorvet i Odense og de seneste par år har stået bag det gastronomiske koncept ”Styrbæks” med gourmetrestaurant, kokkekurser og teambuilding, indtager fødevaremarkedets scene til en fortælling om bl.a. smagen af Dyrskue.

Klavs Styrbæk stiller op sammen med professor fra Københavns Universitet, Ole G. Mouritsen, som bl.a. står bag det landsdækkende, tværfagligt forsknings- og formidlingscenter for smag, “Smag for livet”. I de senere år har Ole G. Mouritsen særligt arbejdet med videnskaben bag mad og smag, bl.a. med fokus på tang, umami og mundfølelse og har – sammen med både videnskabsfolk og kokke – undersøgt sammenhængene mellem madens struktur, tekstur, mundfølelse og smag.

Kokken og professoren vil på Det Fynske Dyrskue bl.a. tale om ’Smagen af Dyrskue’ og tilberede en røgeost lavet af lokal mælk, ligesom de inviterer på smagsskole, hvor dyrskuets gæster bl.a. skal tilberede ”Dyrskue-lægens natmad’, ‘Dyrskue-smør’, ‘Squash stegt som fiskefilet’ og ‘Grøn sol over dyrskuet’.

– I smagsskolen er der mulighed for både at røre, dufte og smage, og gæsterne tilbereder grøntsager og mælkeprodukter på en anden måde, end de er vant til. Tilberedningen af anderledes retter kan – sammen med Styrbæks og Mouritsens fortællinger – forhåbentligt inspirere dyrskuets gæster til at tænke i nye baner og få en anden og bedre oplevelse af madens teksturer, dufte og smage, siger Sara Rasmussen.

DSC_8147 DSC_8150